Svenska elitsoldater i Malarien kräver polisskydd.
"Vi åker hem om inte de malariska myndigheterna kan garantera våra soldaters säkerhet", säger överste Bernard Olsson. Han är chef för den svenska bataljonen som ska upprätthålla säkerheten i Malariens huvudstad Mbulagagwhe.
Anledningen till överstens hot är att en patrull ur den svenska specialstyrkan i går kväll ofredades av fem berusade malarier utanför ett diskotek i huvudstaden Mbulagagwhe.
"Våra soldater agerade professionellt. De rullade ihop sig som bollar och undvek att se angriparna i ögonen. Efter några minuter gick de berusade malarierna vidare till en näraliggande restaurang. Ingen människa kom till skada", berättar Bernard Olsson.
Intermezzot igår kväll är kulmen på en lång tids upptrappning av trakasserierna som riktas mot de utländska elitsoldaterna i Malaria. "Säkerhetssituationen har förvärrats markant. Många soldater vågar inte längre gå ut. Okvädingsorden haglar och vid några tillfällen har malariska milismän spelat hartsfiol utanför våra förläggningar. Under sådana förhållanden är det omöjligt att upprätthålla säkerheten i landet. Nu kräver vi polisskydd", säger överste Olsson.
Myndigheterna i Malarien har reagerat snabbt på hoten om en svensk militär reträtt. "Ja, det är en tråkig situation som har uppstått. Vi är angelägna om att de svenska elitsoldaterna ska känna sig välkomna i Malarien. Redan på måndag kommer vi att träffa en svensk militärdelegation för att diskutera vad vi kan göra för att höja säkerheten för soldaterna", säger landets säkerhetsminister Mgwaghwebghemagwhannan Bhwmagagwhammamaman.
Han nämner pepparsprej, larmpaket, krisgruppsteam och kurser i självförsvar som några tänkbara säkerhetshöjande åtgärder. "Jag har redan beordrat den malariska polisen att utöka närvaron i den svenska förläggningen. Att känna polisnärvaro betyder mycket för trygghetskänslan hos elitsoldaterna. Det kan också bli aktuellt med poliseskort när de svenska soldaterna utför sin säkerhetspatrullering", säger Mgwaghwebghemagwhannan Bhwmagagwhammamaman.
Det svenska utrikesdepartementet vill av säkerhetsskäl inte kommentera den uppkomna situationen.
© Anders Fahlman 2006-11-25
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar