måndag 28 juni 2010

Nu reses krav på kamera i bollen

Kamera i bollen! Är det lösningen på problemet med svårbedömda situationer inom fotbollen? Ja, mycket talar för det.

- Med en bollkamera som via bluetooth står i förbindelse med huvuddomarens I-Phone skulle många tveksamma domslut kunna undvikas, säger Bhgioing Bvgigion i Malariens domarförbund.

Domaren skulle inte ens behöva befinna sig på planen. Istället kan han eller hon sitta på domarbänken och följa matchen i realtid via sin I-Phone.

Med en kamera i bollen skulle också tv-upplevelsen för tittarna bli så mycket större jämfört med nu.
- Tv-tittarna kan då på ett direkt sätt uppleva passningsspelet och bollens väg genom luften och även nästan känna kraften i tillslagen. Att följa med bollen med hög fart in i målet skulle givetvis vara en höjdare, säger tv-producenten Bhgigoing Dhidoging.

Ur teknisk synvinkel är det relativt enkelt att montera en bollkamera.
- Antingen kan man använda sig av en utanpåliggande kamera som monteras högst upp på bollen. Kameran hänger sedan med i bollens rotation vilket skapar en närmast sanslöst realistisk bild på tv-skärmarna.

- Eller också så syr man in kameran i bollen, som förses med små fönster. Kameran hålls sedan i ett konstant läge oavsett bollens rotation med hjälp av en gyromotvikt. En sådan motvikt skulle inte väga mer än 8-9 kilo, säger tv-teknikern Rhrigoingg Vhfigoing.



(Gå med i Facebook-gruppen för Livet i Malarien idag, så får du en notering varje gång något händer i detta spännande land)

1 kommentar:

  1. Perfekt, en motvikt på 8-9 kg är precis vad som skulle behövas för att stabilisera de numera så populära badbollsfotbollarna. Två flugor i en smäll där alltså.

    SvaraRadera