måndag 26 juli 2010

Nu är det bevisat - tiden går fortare när man har roligt

Många har haft det på känn, men nu är det också bevisat; tiden går fortare när man har roligt. Det är forskaren och professorn i neurofysik, Fhgigoging Ghgigoibng, som i en artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet lägger fram de slutliga bevisen för detta.

Teorin har också testats på en provpublik som fick se en rolig film, och de flesta ur publiken intygade att tiden hade gått fortare än om de under motsvarande tidsrymd hade suttit och haft tråkigt.

Professor Ghgigoibngs teori leder till omdefinieringar av sådana fundamentala begrepp som tid, rum, massa, energi och rörelsemängd med långtgående konsekvenser. Roliga objekt, som roliga filmer, roliga böcker etc, tycks vara tyngre och förkortade i tidsriktningen i relation till observatören, och klockor tycks på motsvarande sätt gå snabbare.

Det missförstås ofta att en rolig kropp i hög hastighet får större massa, vilket inte är fallet. Ljus (egentligen fotonerna) har rörelsemängden p = h / λ. Ljusets hastighet verkar som en övre hastighetsgräns för materia och information. Detsamma gäller roliga saker. Massa och energi (liksom roliga saker) betraktas som ekvivalent, två sidor av samma mynt.

Detta kan beskrivas med den kända ekvationen B=mc². Två händelser som en observatör anser är lika roliga, uppfattas som icke roliga av en observatör i rörelse i förhållande till den första observatören. Teorin tar inte hänsyn till graviditetseffekter. Den matematiska grunden för speciell tidsteori visavi roliga saker är Lorentztransformation. Istället för den klassiska fysikens rörelsemängd p = mv, visar professor Ghgigoibng att rörelsemängden på riktigt är B = γmv, där γ är lorentzfaktorn som beror på hur roliga sakerna är.



(Gå med i Facebook-gruppen för Livet i Malarien idag, så får du en notering varje gång något händer i detta spännande land)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar