tisdag 11 maj 2010

Pappersbruk ställer om produktion av miljöskäl

Den 1 juni kan invånarna i Ggjigoigngnig andas ut. Eller rättare sagt; de kan andas in ordentligt för första gången på 57 år. Så länge har nämligen pappersmassafabriken Ghgigioniskärsverken producerat illaluktande sulfatmassa. Men i sommar blir det andra bullar, då fabriken istället övergår till att tillverka mandelmassa.

- Vi är den första sulfatmassafabriken som ställer om produktionen på det här sättet och orsaken till den anledningen är förstås miljöskäl. Mandelmassa luktar helt enkelt mycket godare, säger Ghgigioniskärsverkens driftchef Thgigoiggihg Bfhigoging.

Produktionstekniskt innebär omställningen inga större problem.
- Nej, tidigare har vi smulat sönder papper och hällt på vatten och rört om så att det har bildats pappersmassa. Från och med 1 juni kommer vi istället att smula sönder mandlar och hälla på vatten och röra om. Skillnaden är hårfin. Dessutom kommer det att finnas sulfatrester kvar i processanläggningen vilket innebär att mandelmassan kommer att bli mycket fiberrik, säger Thgigoiggihg Bfhigoging.




(Gå med i Facebook-gruppen för Livet i Malarien idag, så får du en notering varje gång något händer i detta spännande land)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar