onsdag 5 maj 2010

Pulvervatten har kommit för att stanna trots kritik

Pulvervatten - har det kommit för att stanna? Ja, mycket talar för det. Idag är det en ovanlig syn i butikerna med storförpackningar av vattenflaskor staplade på varandra i kundvagnarna.

- Det är så enkelt med pulvervatten. Man häller bara vattenpulvret i en karaff som man sedan fyller med vatten. Sedan rör man om med en sked och vips så har man vatten. Det är nästan som ett mirakel, säger Thgiggiong Khgignog som förut brukade storhandla färdigbuteljerat vatten.

Men kritiska röster hörs nu mot pulvervattnet. Pulvret utvinns ur vattenkällor i länder som Sudan, Chad och Mali i Afrika, där vattenbristen redan är akut för invånarna.

- Dessutom är produktionsprocessen oerhört energikrävande. Kraftiga 45 000-hästars dieselaggregat driver väldiga fläktar som torkar vattnet som är upphällt i jättekaraffer i öknen. Fläktarna är i gång dygnet runt, säger Bhgigoing Kfgigoing på Greenpeace.

Miljöorganisationen gjorde nyligen en aktion mot en av produktionsanläggningarna i Mali. I skydd av mörkret hade Greenpeaceaktivisterna sjösatt gummibåtar i en av jättekarafferna samtidigt som aktivister kedjat fast sig i fläktarnas rotorblad.

Aktionen måste dock avbrytas när vattenföretaget startade fläktarna. De fastkedjade aktivisterna slungades hundratals meter samtidigt som gummibåtarna pressades under ytan av det kraftiga luftdraget.

Greenpeace planerar att återuppta aktionen på måndag.



(Gå med i Facebook-gruppen för Livet i Malarien idag, så får du en notering varje gång något händer i detta spännande land)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar