tisdag 4 september 2012

Allt fler vill bli desinformatörer

Desinformatör - är det framtidens yrke? Ja, mycket talar för det. I alla fall om man får tro den senaste statistiken från Statens Antagningsnämnd som visar att antalet sökande till de nya desinformatörslinjerna slår nya rekord.

- Desinformation får en allt viktigare roll i samhället och det avspeglas i statistiken. Antalet vilseledande teorier blir allt fler och människor får allt svårare att hänga med. Desinformatörernas roll är att hålla koll på teorierna och sedan presentera dem på ett övertygande sätt för allmänhet, företag och myndigheter. Det är ingen enkel uppgift eftersom teorierna saknar verklighetsförankring, säger Inger Sallernäs som är desinformationschef på Fiskehamns universitet.

Enligt enkätundersökningar lockas många sökande också av möjligheten att skapa egna vilseledande teorier.

- Man kan dra paralleller exempelvis till fotbollsstjärnan Zlatten. När han gör mål efter mål nere i Paris så blir många ungdomar inspirerade att också börja spela fotboll. På samma sätt fungerar det med vilseledande teorier. När någon lyckas få människor att tro att "regeringar" blandar gift i flygbränslen som sprids via så kallade chem-trails, så inspireras många att hitta på egna teorier.

Inger Sallernäs nämner en kampanj som en desinformatörstudent hittade på under höstterminen. Studenten skapade en facebookskylt där kristdemokraten Mats Ådell säger att han skänkt bostadsrättslägenheter till sina barn och att fler borde följa hans exempel eftersom alla har råd med det.

- Kampanjen blev mycket lyckad och den delades tiotusentals gånger på facebook och i andra sociala medier, säger Inger Sallernäs.


(c) Anders Fahlman
www.andersfahlman.se
Facebook
fotoblogg: photofahlman.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar