måndag 18 februari 2013

Dokumentationsarbete förlänger byggtider

För några år sedan kunde det ta 2-3 dagar för skickliga byggnadsarbetare att snickra ihop exempelvis ett garage. Idag kan det ta upp till tre månader att utföra samma uppgift. Och anledningen är att en allt större del av arbetstiden går åt till dokumentation.

- Det är inte klokt. När man har man har slagit i tre spikar så måste man sätta sig vid datorn och dokumentera detta. Då förstår alla att det tar tid på ett normalbygge som kan omfatta tusentals spikningar. Samma sak när man bär plank. När man burit en planka sex meter så måste det dokumenteras. Och bär man två plankor så måste man stanna och dokumentera detta efter bara tre meter. Allt dokumentationsarbete är verkligen frustrerande, säger snickaren Jesper Wernelund.

Målaren Erika Ruterdotter håller med. Inte nog med att hon måste dokumentera varje deciliter målarfärg hon målar. Erika måste dessutom rapportera varje strykning till Nationella Strykningsregistret.

- Man kommer ingenstans. Det känns som om man inte gör annat än sitter vid datorn. Dessutom så blir ju datorn helt nerkladdad med färg efter bara någon dags arbete. Det är verkligen hopplöst, säger hon.

På Statens Byggnadsdokumentationsverk (SBDV) är man medveten om problemet.

- Dokumentationen är mycket viktig för att vi ska kunna säkerställa ett säkert och likvärdigt byggande. En tänkbar lösning för att komma tillrätta med de långa byggtiderna är att inrätta speciella snickar- och målarsekreterartjänster, säger Harry Svärdberg på SBDV.


(c) Anders Fahlman

hem: andersfahlman.wordpress.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar