onsdag 24 mars 2010

Allt fler möblerar om enligt Tai Chi

Nu är den definitivt här; trenden som har sitt ursprung i det gamla Kina och som sedan slagit rot bland de rika och hippa människorna i metropoler som New York, London och Paris. Det handlar om möblering enligt Tai Chi.

- Tai Chi fungerar som en slags motvikt till det allt snabbare liv vi lever här i västvärlden. Inom Tai Chin hämtar vi kraften ur det långsamma, det eftertänksamma och inåtriktade, säger Ghugindong Thdfingoning som är expert på österländsk filosofi.

Att möblera om enligt Tai Chi innebär att möblera om väldigt sakta.
- Ja, det stämmer. Traditionellt när vi möblerar om så säger vi kanske; "Du, vi ställer soffan där", och så hugger man i och lyfter bort soffan till en annan del av rummet. Men inom Tai Chin följer vi ett mångtusenårigt långsamt rörelsemönster när vi flyttar soffan. Millimeter för millimeter förflyttar vi möbeln över golvet och strax hamnar vi i ett meditativt tillstånd där tid och rum blir oviktigt, säger Ghugindong Thdfingoning.

Särskilt stor blir upplevelsen när man möblerar om en hel lägenhet. Beroende på lägenhetsstorlek kan en sådan ommöblering ta 18-20 dagar i anspråk.
- Det är väl använd tid, säger Ghugindong Thdfingoning.

I New York och andra världstäder har nu mängder av flyttfirmor som flyttar enligt Tai Chi etablerat sig. Att flytta ett bohag från en bostad till en annan kan ta uppåt ett år, och det finns många exempel på rika familjer som tillfälligt hyr villor och lägenheter i väntan på att flytten ska bli klar.

I New York uppstår ibland stora trafikproblem när Tai Chi-flyttbilarna rullar fram i 1 km/tim längs de ofta starkt trafikerade motorvägarna och avenyerna. Det finns faktiskt exempel på att både handgemäng och skottlossning uppstått.
- Men vad de reaktionerna mest av allt illustrerar är hur eftersatt behovet av eftertanke och meditation är hos oss västerlänningar, menar Ghugindong Thdfingoning.

(Gå med i Facebook-gruppen för Livet i Malarien idag, så får du en notering varje gång något händer i detta spännande land)

1 kommentar: