tisdag 23 mars 2010

Vinterbadare kräver konstfrusna badanläggningar

Ännu så länge kan de njuta av de sköna baden; vinterbadarna. Men snart är badsäsongen obevekligen slut, när isarna smälter på sjöar och vattendrag.
- Det är som att hamna i en slags dvala när isarna smälter på sjöarna och vi går in i sommarsäsongen och man vet att det inte längre går att bada på många månader, säger Ghidgding Bhiundiong som är ordförande i Vinterbadarnas Riksorganisation (VRO).

Många vinterbadare vittnar om den känsla av tomhet som uppstår under sommarhalvåret, när vattnet ligger där så lockande men då det inte finns någon is att hoppa i vattnet från.
- Vi vinterbadare känner oss kränkta på somrarna. Särskilt när vi tänker på sommarbadarna som genom de många badhusen runt om i landet har möjlighet att bada året runt, säger Ghidgding Bhiundiong .

Därför kräver VRO nu att staten gör en stor satsning på konstfrusna badanläggningar.
- Tekniken finns redan så nu handlar det bara om viljan hos politikerna att åstadkomma jämlika villkor mellan oss och sommarbadarna, menar Ghidgding Bhiundiong.

I sitt förslag har VRO identifierat flera mindre sjöar och bassängbad som skulle vara lämpade för konstfrysning sommartid. För att åstadkomma nedfrysningen placeras ett rörsystem innehållande ett kylmedium någon meter under vattenytan.

- Eller också så häller man helt enkelt kylmediumet direkt i vattnet. Det är en tekniskt enklare lösning men något dyrare, säger Ghidgding Bhiundiong.

(Gå med i Facebook-gruppen för Livet i Malarien idag, så får du en notering varje gång något händer i landet)

1 kommentar:

  1. I perspektivet skidtunnel och energislösande konstisbanor för sommar-ishockey tycker jag det känns ganska modest.

    SvaraRadera