lördag 6 mars 2010

Latte - inredningstrenden som gick snett

Mönstret går igen. Nya arbetsbesparande eller på annat sätt revolutionerande metoder och material inom bygg och inredning har en förmåga att "slå tillbaka" när tiden tagit ut sin rätt. Vi minns flytspacklet som orsakade mögel. Vi minns de underhållsfria fasadmaterialen som krävde omfattande underhåll. Exemplen är förfärande många.

Men frågan är om inte lägenhets- och villainnehavare står inför sin största utmaning idag, när den "latte" som så gott som alla trendkänsliga lägenhets- och villainnehavare målat sina väggar med med har visat sig börja surna.

- Det är mjölken i latten som surnar och detta skapar en mycket obehaglig lukt i bostäderna, förklarar byggexperten Ahmgong Bhrungonpang vid Statens inredningsinstitut.

- Värst är skadorna hos dem som använde socker i latten. Efterhand abrostoferas sockret ur latten och faller ner på golvet och orsakar golvknaster när man går omkring i bostaden, säger hon.

Latte-skadorna är mycket stora, och enligt Bostadsverket måste cirka 50 000 villor och flerbostadshus runt om i Malarien rivas inom två år. I ett uttalande igår försäkrade bostadsminister Rhungoth Bhunghramg att staten kommer att stå för skadorna.

Men hur vet man om man bor i ett latte-hus?
- Våra mätningar visar att i stort sett ALLA har målat åtminstone ett rum med latte. Men vill man vara riktigt säker ska man hälla ut 3-4 dl mjölk i kylskåpet och sen resa bort i några veckor. Lukten som den uthällda mjölken åstadkommer är identisk med den surnade latte-lukten, och sedan är det bara att gå omkring i bostaden och sniffa, säger Ahmgong Bhrungonpang.

De som ändå är osäkra kan kostnadsfritt låna speciella latte-hundar från sina respektive hemkommuners inredningsavdelningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar