tisdag 30 mars 2010

Unikt rekord - Matematikprofessor räknade till hundratusen

Hon är inte en kvinna vilken som helst, matematikprofessorn Ghungonbong Bhingoing. I går kväll slog hon ett unikt rekord på den stora Mathematicians Hall of Fame-galan i New York, som direktsändes till en miljard tv-tittare runt om i världen. Hon räknade till hundratusen!

- Hon har varit nära förut men nu slog hon till. Ingen vet hur hon gör när hon räknar till så mycket. Hennes förra rekord var sjuttiofem tusen. Och nu passerade hon den där gränsen som ingen har trott vara möjlig - hundratusen! Det är helt fantastiskt och särskilt underbart är det förstås att det är en malarier som slagit världsrekordet, säger professor Vhgniong Bhiroging som är Malariens representant i den internationella Matematiksynoden.

Tanken svindlar för den som funderar över den fantastiska utveckling som ägt rum på matematikområdet de senaste 50 åren.

- Alla minns sensationen när svensken Björn Vallund bröt igenom tiotusen-vallen för snart 45 år sedan. Hur han kunde hålla reda på så många siffror var för de allra flesta en gåta och man trodde allmänt att gränsen var nådd för vad människans hjärna kan prestera, säger Vhgniong Bhiroging.

Men gränsen var inte nådd. I Matematik-OS i Mexico City år 1968 slogs världen med häpnad när amerikanen "Flop" Osberry räknade baklänges i finalen och lyckades komma upp i tjugotusen. Det var ett rekord som stod sig länge.

Efter gårdagens fantastiska rekordkväll var Ghungonbong Bhingoing förtegen om hur hon lyckas hålla hundratusen olika siffror i huvudet på en gång.
- Men jag har hittat en viss systematik i sifferföljderna och det är den jag använder mig av när jag räknar, sa Ghungonbong Bhingoing inför den församlade världspressen.



(Gå med i Facebook-gruppen för Livet i Malarien idag, så får du en notering varje gång något händer i detta spännande land)

2 kommentarer:

  1. Ghungonbong Bhingoing må vara en fantastisk räknare, men vad du inte skrev var att hon gjorde paus mellan 65.544 och 65.545 för att dricka vatten - trots att det bara tillåts vid jämna tiotusental! Tvåan Neghagenggin Ghebgegangong uppges ha lämnat in en protest.

    SvaraRadera
  2. Men de där reglerna är inte glasklara. Det finns utrymme för tolkningar!

    SvaraRadera